zupa - pomidorowa

By | 06:38 Leave a Comment

Składniki :

3 - 4 średnie marchewki
1 pietruszka
½ niedużego selera
1 mała cebulka
1,5 l bulionu, dodać więcej wody
½ szklanki sypkiego ryżu (ok. 100 - 120 g)
500 ml tomatery albo słoiczek koncentratu pomidorowego albo krojone pomidory bez skórki
2 ziarnka ziela angielskiego
1 liść laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
pieprz mielony, sól
1 czubata łyżeczka cukru
opcjonalnie koperek albo natka pietruszki czy bazylia
śmietana

Do garnka wlać 1,5 litra bulionu. Gdy używamy przecieru a nie tomatery to bulionu powinno być około 2 litry.

Cebulkę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do wody wraz z zielem, liściem i pieprzem. Zagotować, a w tym czasie obrać warzywa i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do wywaru i doprowadzić do wrzenia. Dodać opłukany ryż i zamieszać. Gotować około 20 minut często mieszając, aby ryż nie przywarł do garnka

Gdy ryż jest miękki dołożyć tomaterę albo koncentrat pomidorowy bądź pomidory, cukier i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli trzeba, dodać trochę soli. Zagotować. Jeśli jest zbyt gęsta dolać trochę wrzątku. Jeśli ktoś lubi może dodać odrobinę słodkiej śmietany.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :