Składniki :
8g drożdży suchych
370g ciepłej wody
1,5 łyżeczki cukru
450g mąki pszennej
100g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki oliwy + odrobinę do posmarowania ciasta
Przygotowanie :
- Przygotować rozczyn : drożdże wymieszać 1,5 łyżki ciepłej wody. Dodać cukier i 1,5 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
- Resztę mąki wymieszać z solą i mąką kukurydzianą. Dodać rozczyn, resztę ciepłej wody i oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
- Uformować kulę i lekko posmarować wierzch oliwą. Przykryć ściereczką do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość, w ciepłym miejscu, przez około 1 godzinę.
- Po tym czasie ponownie lekko wyrobić ciasto i podzielić na 3 równe części. Uformować gładką kule.
- Jedną rozłożyć na blasze do pizzy i pozostawić 15 minut w temperaturze pokojowej, zanim zostaną nałożone na wierzch składniki.
- Pozostałe części włożyć do oddzielnych woreczków i schować do zamrażalnika, na później.
- Rozgrzać piekarnik do 240 stopni i piec pizzę około 13 minut.
0 komentarze :