ciasto półkruche - przepis podstawowy

By | 10:30 Leave a Comment

Składniki :

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
200g masła/margaryny
50g smalcu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
56g cukru pudru
2 żółtka
ok. 2 łyżki śmietany


Przygotowanie :

  1. Mąkę rozetrzeć w palcach ze smalcem.
  2. Dodać masło zimne pokrojone w kostkę.
  3. Posiekać aż będzie masło dobrze rozprowadzone ok. 1-2 min.
  4. Schłodzić ok. 30 min.
  5. Dodać pozostałe składniki – rozmieszać je z masą mączną widelcem.
  6. Zrobić próbę lepkości – jak w dłoni ściśnięte ciasto się nie trzyma w kupie to dodać więcej śmietany.
  7. Zebrać ciasto w kulę ale nie zagniatać.
  8. Schłodzić min 2 h.
  9. Postępować dalej jak w przepisie .
  10. Ciasto po pieczeniu z obciążeniem można wysmarować (wnętrze) białkiem – wtedy nie zawilgotnieje.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :