Składniki :
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
200g masła/margaryny
50g smalcu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
56g cukru pudru
2 żółtka
ok. 2 łyżki śmietany
Przygotowanie :
- Mąkę rozetrzeć w palcach ze smalcem.
- Dodać masło zimne pokrojone w kostkę.
- Posiekać aż będzie masło dobrze rozprowadzone ok. 1-2 min.
- Schłodzić ok. 30 min.
- Dodać pozostałe składniki – rozmieszać je z masą mączną widelcem.
- Zrobić próbę lepkości – jak w dłoni ściśnięte ciasto się nie trzyma w kupie to dodać więcej śmietany.
- Zebrać ciasto w kulę ale nie zagniatać.
- Schłodzić min 2 h.
- Postępować dalej jak w przepisie .
- Ciasto po pieczeniu z obciążeniem można wysmarować (wnętrze) białkiem – wtedy nie zawilgotnieje.
0 komentarze :