jak - dobrać temperaturę pieczenia?
rodzaj ciasta | temp. piekarnika | temp. pieczenia (C) | czas pieczenia (min.) |
bezy | letni (piekarnik nie domknięty) | 90-100 | 120-180 |
pierniki | ciepły | 150-160 | 40-60 |
lekkie ciasta (np. biszkopty) | umiarkowanie gorący | 160-180 | 30-45 |
ciasta kruche i półkruche | gorący | 200-220 | 15-30 |
ciasta ptysiowe | gorący | 190-210 | 20-30 |
rolady biszkoptowe | gorący | 180-200 | 10-15 |
ciasta | bardzo gorący | 220-250 | 15-30 |
serniki | umiarkowanie gorący | 160-180 | 60-90 |
ciasta drożdżowe małe | miarkowanie gorący | 180-220 | 10-15 |
ciasta drożdżowe średnie | umiarkowanie gorący | 160-180 | 30-45 |
ciasta drożdżowe duże | miarkowanie gorący | 160-180 | 50-60 |
0 komentarze :