Jak dobierać owoce pod przetwory?
przydatność przetwórcza owoców
nazwy owoców | soki | owoce w sosie własnym | przeciery pasteryzowane | galaretki surowe | dżemy | marmolady | powidła | konfitury | kompoty | słodkie marynaty | kwaszonki | galaretki gotowe |
truskawki | X | X | X | X | X | |||||||
porzeczki czarne i czerwone | X | X | X | X | X | X | X | X | X | |||
agrest | X | X | X | X | X | X | X | |||||
poziomki | X | X | X | |||||||||
maliny | X | X | X | X | ||||||||
jagody czernice | X | X | X | X | X | |||||||
jagody brusznice | X | X | X | |||||||||
jeżyny | X | |||||||||||
czereśnie | X | X | ||||||||||
wiśnie | X | X | X | X | X | X | ||||||
śliwki renglody | X | X | ||||||||||
morele | X | X | X | X | ||||||||
brzoskwinie | X | X | X | |||||||||
śliwki węgierki | X | X | X | X | X | X | ||||||
jabłka | X | X | X | X | X | X | X | |||||
gruszki | X | X | X | |||||||||
owoce dzikiej róży | X | X |
zawartość związków pektynowych w owocach
duża | średnia | minimalna |
czarna porzeczka | wiśnie | gruszki |
czerwona porzeczka | jeżyny | poziomki |
jabłka skórki i gniazda nasienne | maliny | czereśnie |
kwaśne jabłka | truskawki | |
pigwa | morele | |
żurawina | ||
borówka czerwona | ||
jagoda |
0 komentarze :