Składniki :
300 g mąki żytniej typ 2000
400 g mąki żytniej typ 720
40 g cukru
700 g wody
I faza - środa godz. 20.00
100 g mąki żytnia typ 2000
100 g wody w temp 24 st C
- Mąkę żytnią wymieszać z wodą do połączenia się składników.
- Pozostawić przykryte ściereczką na 24 h w temp pokojowej.
II faza - czwartek godz. 20.00
200 g mąki żytniej typ 2000
200 g wody w temp 24 st C
40 g cukru
- Do zaczynu z poprzedniego dnia dodać mąkę żytnią, wodę i cukier i wymieszać do połączenia się składników.
- Pozostawić przykryte ściereczką na 24 h w temp pokojowej.
III faza - piątek godz. 20.00
400 g mąki żytniej typ 720
400 g wody w temp 24 st C
- Do zaczynu z poprzedniego dnia dodać mąkę żytnią i wodę i wymieszać do połączenia się składników.
- Pozostawić przykryte ściereczką na 24 h w temp pokojowej.
IV faza - sobota godz. 20.00
- Zakwas jest gotowy do pieczenia.
0 komentarze :