Składniki :
500g mięska mielonego (mieszanego)
2 cebule
po jednej papryce: żółtej, zielonej
2 papryki czerwone
puszka pomidorów (mogą być świeże w sezonie)
pasta pomidorowa (w kartoniku)
ząbek czosnku
kilka rurek Cannelloni
starty ser żółty
natka pietruszki
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
2 łyżki papryki suszonej
szczypta majeranku
pieprz
sól
cukier
Sos pomidorowy : kolorowe papryki (po 1 sztuce każdej) pokroić w wąskie paseczki, włożyć do rondelka. Cebulkę pokroić w piórka i dodać do papryk. Wszystko razem dusić do miękkości, dolewając co jakiś czas odrobiny wody by się nie przypaliło. Do przygotowanej papryki dodać puszkę pomidorów pokrojonych w kostkę. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem, cukrem i pozostałymi przyprawami. Na koniec można dodać do smaku sosu słodkiego chilli oraz odrobiną czosnku. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Nadzienie : cebulkę i czerwoną paprykę pokroić bardzo drobno. Usmażyć w niewielkiej ilości oleju. Dodać odrobinę soli by się nie przypaliło i cukru. Gdy wszystko będzie rumiane, dodać mięsko mielone. Wszystko razem smażyć do momentu zarumieniania. Dodać suszoną paprykę, ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę, oregano, bazylię, sól i pieprz. A na koniec pokrojoną natkę pietruszki. Potem wystarczy dodać gęstą pastę pomidorową i wszystko starannie wymieszać. Masa nie może być za rzadka, bo będzie się niewygodnie nadziewać makaron.
Makaron : najlepiej sparzyć go we wrzątku tak z 3 minutki, wtedy wygodniej jest faszerować nadzieniem.
Wykończenie : po nafaszerowaniu każdej rurki nadzieniem, przygotować naczynie żaroodporne. Wyłożyć dno pomidorkami pokrojonymi w kostkę, na nie nałożyć makaron. Zalać sosem pomidorowo-paprykowym i posypać startym serem żółtym. Zapiekać do momentu gdy ser będzie zrumieniony.
0 komentarze :