niedziela, 21 czerwca 2015

suszone cytrusy na choinkę

Składniki :

pomarańcza
cytryna
mandarynka

Są trzy sposoby na ładne zasuszenie cytrusów :

  1. suszarką spożywczą : pokrój cytrusy w plastry i wysusz.
  2. w piekarniku : pokrój cytrusy w plastry (ok pół cm), rozłóż na blaszce z powłoką nieprzywierającą, lub na blaszce wyłożonej folia aluminiową. Piecz ok godziny - dwóch w 100st przekręcając plastry co jakiś czas na drugą stronę by się nie poskręcały.
  3. na kaloryferze : Jeśli masz mocno grzejące kaloryfery, rozłóż na nich warstwę folii aluminiowej a na niej plastry cytrusów. Obracaj co jakiś czas na drugą stronę by miały ładny kształt. To najdłuższy czas suszenia ale najbardziej ekologiczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz