babka jogurtowa, czekoladowa

By | 22:46 Leave a Comment

Składniki :

125g masła
165g cukru
2 jajka
1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
340g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
65g kakao


Przygotowanie :

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać.
  3. Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.
  4. Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).
  5. Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :