Składniki - ciasto drożdżowe :
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
4 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego
4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant
szczypta soli
Składniki - nadzienie :
1/4 kostki masła, roztopionego
około pół szklanki cukru
kilka łyżeczek cynamonu
rodzynki (opcjonalnie)
jajko do posmarowania
Ciasto drożdżowe : z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi - w tym momencie można dodać również rodzynki.
Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując odstępy - sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.
0 komentarze :