Ciasto drożdżowe :
forma o wymiarach 13x27cm
300g mąki pszennej
6g drożdży suchych
125g letniego mleka
1 jajko
50g roztopionego masła
45g cukru
1/4 łyżeczki soli
Kruszonka :
50g masła, miękkiego
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru
8g cukru waniliowego
Dodatkowo :
1 jajko do posmarowania
Wykonanie :
- Ciasto drożdżowe : mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).
- Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut.
- Kruszonka : wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła).
- Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.
0 komentarze :