Składniki :
500g śliwek węgierek
500g mąki pszennej
60g masła
4 jajka
120g cukru
50g drożdży
200ml mleka
140g cukru pudru
tłuszcz do blachy
Przgotowanie :
- Z drożdży, 200g mąki, 60g cukru i szklanki ciepłego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy aż zacznie pracować i rosnąć (ok. 10 - 15minut). Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować.
- Roztapiamy masło i lekko studzimy. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy masło, jajka, 60g cukru i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ręcznie lub hakiem miksera ok 10 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. U mnie zajęło to godzinę. Formę do ciasta smarujemy masłem. Wykładamy do niej ciasto i rozciągamy palcami tak, aby wypełniło formę.
- Umyte i wypestkowane śliwki układamy gęsto na cieście skórką do dołu. Autorka radzi wsypać w każde wgłębienie cukier, ja zrobiłam kruszonkę z 2 łyżek masła, mąki i cukru.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ok 30 minut.
0 komentarze :