Ciasto ucierane :
3 jajka
150g cukru
150 ml oleju
150 ml mleka
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
350 g wiśni
Masa budyniowa :
400 ml mleka
budyń waniliowy w proszku (40 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
250 g masła (w temp. pokojowej)
Ponadto :
200 g czekolady gorzkiej
70 g masła
Przygotowanie :
- Ciasto : białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, cały czas miksując.
- Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.
- Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie.
- Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
- Masa budyniowa : do garnka wlać mleko, wsypać proszek budyniowy, cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Jak budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch), odstawić do ostudzenia.
- Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując.
- Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać do gładkości. Rozsmarować na schłodzonej masie budyniowo - maślanej. Chwilę odczekać, aż czekolada stężeje.
0 komentarze :