Składniki :
Biszkopty
1 szklanka mleka
5 żółtek
½ szklanka cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
250 g masła
2 łyżki kakao
Cukier wanilinowy, bakalie, owoce do dekoracji
Czekolada gorzka
Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym, wlać masę z żółtek ciągle mieszając. Całość zagotować na małym ogniu do zgęstnienia budyniu, a następnie ostudzić.
Utrzeć masło dodając porcjami wystudzony budyń do otrzymania puszystej masy. Powstałą masę należy podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Dno średniej tortownicy wyłożyć biszkoptami, posmarować ciemną masą. Posypać pokruszona czekoladą i bakaliami. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, rozsmarować jasną masę, udekorować owocami, zalać tężejącą galaretką i pozostawić do zastygnięcia.
0 komentarze :