Składniki :
125 g miękkiego masła
125 g ciemnego cukru muscovado – robili i ze zwykłego
2 duże jajka
125 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy espresso (proszku)
50 g gorzkiej czekolady, roztopionej – dawali w kawałkach
1 - 2 łyżki mleka
Zmiksować masło z cukrem, dodać jajka, znów zmiksować. Dorzucić mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawę, zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofali czekoladę, zmiksować. Dla rozcieńczenia masy dodać 1 - 2 łyżki mleka, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do papilotek na muffiny, piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka.
0 komentarze :