Składniki :
1 kostka zmiękczonego masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
5 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
1 łyżka proszku do pieczenia
225g przesianej maki
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki wódki
1/2 kg bakalii (rodzynki, figi, daktyle, suszone wiśnie i żurawiny, skorka pomarańczowa, grubo posiekane orzechy i migdały itp.)
Wąskie foremki keksowe dobrze posmarować masłem i wysypać maka.
Rodzynki zalać gorąca woda i zostawić na kilka minut, dobrze odsączyć i obsypać maka.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Masło dobrze rozetrzeć, dodać cukier puder i ubić na puszysta masę. Ciągle ubijając dodać po jednym żółtka, proszek do pieczenia, make, wanilie i wódkę.
Z białek ubić sztywna piane, dodać 1/3 do masy i dobrze wymieszać, aby trochę ja rozluźnić, potem delikatnie wmieszać pozostałą piane i dodać bakalie.
Nałożyć do foremek i piec przez około 15-20 minut, aż będą lekko zrumienione i patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Wyjąć z foremek i wystudzić na drucianej siateczce. Szczelnie zawinąć w folie i zostawić do następnego dnia aby ciasto odpoczęło i nabrało aromatu. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
0 komentarze :