kluski ziemniaczane - śląskie, białe

By | 09:05 Leave a Comment

Składniki :

ziemniaki - ilość dowolna
jajko (na 600g ok 50g)
mąka ziemniaczana - czwarta część ziemniaków
sól


Przygotowanie :

  1. Ugotowane ziemniaki (jeszcze gorące) należy przecisnąć przez praskę. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
  2. Przełożyć do miski, wyrównać, odjąć czwartą część. Wolne miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Przełożyć na blat, dodać sól, roztrzepane jajko.
  3. Przy pomocy elastycznej szpachelki zagnieść ciasto. Ciasto z ciepłych ziemniaków ładnie wchłonie mąkę i nie będzie wymagało podsypywania<\li>
  4. Ciasto podzielić na porcję. Z każdej porcji uformować wałek, podzielić na wałeczki o wadze ok 40g. Z każdego wałeczka uformować kulkę a następnie zrobić wgłębienie.
  5. Gotować w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem oleju ok 1 minuty od wypłynięcia.
  6. Gotowe kluski przelać zimną wodą i podawać z ulubionymi dodatkami.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :