Składniki :
ziemniaki - ilość dowolna
jajko (na 600g ok 50g)
mąka ziemniaczana - czwarta część ziemniaków
sól
Przygotowanie :
- Ugotowane ziemniaki (jeszcze gorące) należy przecisnąć przez praskę. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Przełożyć do miski, wyrównać, odjąć czwartą część. Wolne miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Przełożyć na blat, dodać sól, roztrzepane jajko.
- Przy pomocy elastycznej szpachelki zagnieść ciasto. Ciasto z ciepłych ziemniaków ładnie wchłonie mąkę i nie będzie wymagało podsypywania<\li>
- Ciasto podzielić na porcję. Z każdej porcji uformować wałek, podzielić na wałeczki o wadze ok 40g. Z każdego wałeczka uformować kulkę a następnie zrobić wgłębienie.
- Gotować w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem oleju ok 1 minuty od wypłynięcia.
- Gotowe kluski przelać zimną wodą i podawać z ulubionymi dodatkami.
0 komentarze :