kluski ziemniaczane - szare (przecieruchy)

By | 03:34 Leave a Comment

Składniki :

1 kg ziemniaków
mąka żytnia typ 720
sól
żółtko jaja


Do podania :

słonina
mięso z łopatki
ser biały


Przygotowanie :

  1. Kluski :ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnych oczkach i odcedzić na sicie.
  2. Do odcedzonej masy dodać mąkę żytnią, jajko, sól i skrobię, która osiądzie z soku z ziemniaków. Ciasto dokładnie wyrobić.
  3. Łyżką formować małe kluseczki, gotować od zagotowania ok. 1 min.
  4. Gotowe kluski (muszą być mocno ciepłe) wymieszać z ulubionymi dodatkami - skwarkami, podsmażonym mięsem z łopatki, twarogiem i małą ilością tłuszczu z patelni.
  5. Dodatki :słoninę pokroić w dużą kostkę, wytopić na małym ogniu do zarumienienia skwarek. Przygotowane skwarki przełożyć na talerzyk.
  6. Mięso wieprzowe pokroić w paski, a te w plasterki, smażyć na tłuszczu ze słoniny do złapania koloru.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :