Składniki :
1 kg ziemniaków
mąka żytnia typ 720
sól
żółtko jaja
Do podania :
słonina
mięso z łopatki
ser biały
Przygotowanie :
- Kluski :ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnych oczkach i odcedzić na sicie.
- Do odcedzonej masy dodać mąkę żytnią, jajko, sól i skrobię, która osiądzie z soku z ziemniaków. Ciasto dokładnie wyrobić.
- Łyżką formować małe kluseczki, gotować od zagotowania ok. 1 min.
- Gotowe kluski (muszą być mocno ciepłe) wymieszać z ulubionymi dodatkami - skwarkami, podsmażonym mięsem z łopatki, twarogiem i małą ilością tłuszczu z patelni.
- Dodatki :słoninę pokroić w dużą kostkę, wytopić na małym ogniu do zarumienienia skwarek. Przygotowane skwarki przełożyć na talerzyk.
- Mięso wieprzowe pokroić w paski, a te w plasterki, smażyć na tłuszczu ze słoniny do złapania koloru.
0 komentarze :