Składniki :
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1/2 malutkiej papryczki chilli, wyjęte pestki, papryczka pokrojona w cienkie paski
1 puszka pomidorów
1/2 opakowania śmietany 18%
1 łyżka pestek słonecznika (warto wcześniej uprażyć je na patelni)
mała garść listków bazylii
dowolny ser (proponuję mozzarellę i parmezan, w proporcjach pół na pół) - ok. 60-80 g
makaron wstążki (tagliatelle, pappardelle, dowolnie)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a w tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chilli, smażymy minutę. Dodajemy pomidory, zwiększamy ogień, by sos nieco odparował. Po ok. 2 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę, słonecznik, bazylię i ser. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i podajemy.
0 komentarze :