Składniki :
250g wody
3/4 łyżeczki soli
100g masła
150g mąki
4 jajka
1 roztrzepane jajo
słodka bita śmietana
Przygotowanie :
- W rondelku powoli podgrzać sól, masło i wodę. Kiedy masło się rozpuści a na powierzchni masy ukażą się bąbelki, zdjąć rondelek z ognia i dodać mąkę, energicznie ucierając masę.
- Kiedy masa zacznie odchodzić od ścianek garnka, odstawić do przestudzenia. Dodawać stopniowo jajka, cały czas mieszając.
- Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego, skręć jego koniec tak, aby nie było w nim powietrza.
- Na blachę wyciśnij wąskie zagięte porcje masy na nogi i okrągłe na korpusiki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 20-25 min w temp. 200stC.
- Ostudzone korpusy przeciąć wzdłuż na pół i wypełnić śmietaną, a następnie powtykać nogi.
0 komentarze :