Składniki :
2 filety z piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
1/2 marchewki
50 g pieczarek, brązowych (lub innych grzybów)
1 mały pomidor
1/2 łyżki posiekanych listków rozmarynu
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Piersi nakryć folią spożywczą i rozbić za pomocą tłuczka na grubość 0,5cm. Użycie folii lub woreczka zapobiegnie uszkodzeniom mięsa i zapewni mniej sprzątania.
Marchewkę i pieczarki obrać, posiekać. Pomidor sparzyć, pozbawić skórki i pestek, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa razem z czosnkiem i rozmarynem włożyć do miksera, przyprawić solą i pieprzem. Miksować, aż otrzyma się rozdrobnioną masę. Nadzienie może wydawać się trochę rzadkie, ale dzięki temu pierś kurczaka zachowa wilgotność podczas pieczenia.
Rozprowadzić gotową masę równomiernie po jednej stronie każdej z piersi. Zawinąć pierś w rulonik, tak by zakryć nadzienie i spiąć wykałaczkami. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa kwadraty i ostrożnie zawinąć w każdy z nich po jednej piersi, robiąc coś na kształt cukierka. Ułożyć pakiety na blaszce i piec w środkowej części piekarnika przez 20-25 minut.
Po wyciągnięciu, ostrożnie rozwinąć rolady z papieru i usunąć wykałaczki. Dać odpocząć mięsu przez 3 minuty, a następnie przed podaniem pokroić w grube plastry.
0 komentarze :