Składniki :
1 szklanka (200 g) ryżu długoziarnistego
1 cebula
1 malutka suszona papryczka peperoncino
1 zielona papryka
1 żółta papryka
200-300 g szynki wieprzowej, pokrojonej w niewielkie paseczki
2 łyżki oliwy + kilka kropel octu balsamicznego
500 g gęstego przecieru pomidorowego
1 kulka sera mozzarella (ok. 100 g)
sól, pieprz, szczypta cukru
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka masła klarowanego
2/3 szklanki tartego żółtego sera (szklanka 250 ml)
Pokrojone mięso wkładamy do 2 łyżek oliwy wymieszanych z odrobiną octu balsamicznego. Obtaczamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki.
Cebule siekamy drobno, papryki kroimy w małą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane (lub olej) i wrzucamy na nie posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i smażymy je. Następnie dorzucamy pokrojone papryki oraz pokruszoną papryczkę peperoncino. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, po czym zalewamy przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i szczyptą cukru. Na małym ogniu podduszamy aż sos trochę zgęstnieje i zdejmujemy z ognia.
Ryż gotujemy na półtwardo. Odsączamy. Ugotowany ryż dokładnie mieszamy z sosem. Mozzarellę bardzo drobno kroimy. Dodajemy do ryżu z sosem, mieszamy całość.
Foremkę do zapiekania smarujemy tłuszczem, wykładamy do niej masę ryżową. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy tartym serem.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
0 komentarze :