Składniki :
1 kg truskawek
300g cukru
sok z 1 cytryny lub 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
Truskawki umyć,usunąć szypułki oraz twarde zielone ogonki za pomocą nożyka. Duże truskawki można przekroić na pół. Truskawki w trakcie gotowania same się rozpadną.
Zasypać truskawki połową ilości używanego cukru, odstawić na min.2 h lub najlepiej na cała noc do lodówki lub w chłodne miejsce aby puściły sok. W upalne dni należy wstawić do lodówki aby zapobiec fermentacji.
Przełożyć truskawki do dużego garnka, najlepiej aby był jak największy aby truskawki mogły dobrze i szybko odparować.
Na początku gotować na dość mocnym ogniu aby truskawki oraz ich sok się zagotował. Dodać sok z cytryny. Po zagotowaniu kiedy będzie kipieć, zmniejszyć gaz/płomień na mniejszy tzw. wolny. Smażyć długo - około 3-4 h co jakiś czas mieszając aby się nie przypalił od dna.
Po 2 h smażenia dodajemy resztę porcji cukru.
Kiedy nasz dżem zacznie ciemnieć i gęstnieć (po ok. 3-4 godzinach), sprawdzamy gęstość metodą „talerzykową” – wylewamy kroplę na schłodzony talerzyk i odwracamy pionowo- jeśli dżem nie ścieka to znaczy że jest gotowy.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, spasteryzować.
0 komentarze :