Składniki :
4 kg wydrylowanych wiśni
1 kg cukru
20 g pektyny + 200-300 g cukru
Wiśnie przesyp do szerokiego garnka, zasyp cukrem, odstaw na jakiś czas, aby puściły sok (około 2 godziny), potem wstaw na kuchenkę i zagotuj, mieszając, aby cały cukier się rozpuścił.
Zagotowane wiśnie następnie odcedź na sitku wyłożonym warstwą gazy. Odstaw na około 2 godziny, aż cały sok oddzieli się od wiśni.
Zebrany sok jeszcze raz zagotuj i przelej do słoiczków lub buteleczek. Odstaw je do ostygnięcia do góry dnem. Zapasteryzuj.
Do pozostałych w garnku wiśni dodaj pektynę dokładnie rozprowadzoną w 200-300 g cukru (wcześniej część wiśni możesz zmiksować za pomocą blendera z „żyrafką”). Wymieszaj i smaż dżem jeszcze przez 2-3 minuty od zagotowania.
Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoiczków i po zakręceniu odstawiaj je do góry dnem, aby wystygły. Nie musisz ich pasteryzować.
0 komentarze :