Składniki :
1,5kg dojrzałych, dobrze wybarwionych truskawek
700g cukru
250g wody
sok z 1 dużej cytryny
Przygotowanie :
- Truskawki opłukać, oczyścić z szypułek. Jeśli są małe zostawić w całości, jeśli duże to można pokroić na połówki albo ćwiartki.
- Wsypać do płaskiego, szerokiego garnka z grubym dnem. Wsypać około 300g cukru i zostawić na 3 – 4 godziny, aż truskawki puszczą sporo soku.
- Owoce przecedzić na sicie i odłożyć.
- Do soku wsypać pozostały cukier, wodę, sok z cytryny i ugotować syrop - trwa to mniej więcej 10 minut od chwili wrzenia i rozpuszczenia się cukru. W trakcie gotowania zebrać pianę, która powstaje.
- Gdy syrop będzie klarowny i lekko zgęstnieje włożyć truskawki i doprowadzić do wrzenia. Jeśli pojawi się piana to bardzo ostrożnie ją zebrać, aby nie uszkodzić owoców.
- Od chwili wrzenia gotować na minimalnym ogniu przez 5 minut. Wyłączyć i zostawić do całkowitego wystygnięcia na kilka godzin.
- Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Jedyną formą mieszania może być potrząsanie garnkiem i nic poza tym. Czynność podgrzewania i studzenia powtórzyć 5 – 6 razy w odstępach kilku godzin (ja konfitury przygotowuję 3 dni).
- Gdy konfitury będę gęste i szkliste to znaczy, że są gotowe.
Konfitury przełożyć do wyparzonych słoiczków i spasteryzować.
0 komentarze :