- Celem eksperymentu jest prześledzenie zmian jakie zachodzą w trakcie smażenia konfitury wiśniowej przez okres 7 dni w odstępach 12 godzinnych.
- Sposób przeprowadzenia eksperymentu polega na smażeniu konfitury wiśniowej przez 7 dni w odstępach 12 godzinnych - łącznie konfitura w ramach smażenia zostanie doprowadzona do punktu wrzenia 14 razy.
- Ramy czasowe eksperymentu to 02.08 - 09.08.2015r.
Dane wyjściowe dot. eksperymentu :
- 1 kg wiśni (waga po wydrylowaniu)
- szczypta kwasku cytrynowego
- 466g cukru
- waga garnka - 777g
- waga łączna przed I zagotowaniem - 2488g
data | zagotowanie nr. 1 | zagotowanie nr. 2 | różnica |
02.08.2015 | 2410g | 118g | |
03.08.2015 | 2292g | 2133g | 159g |
04.08.2015 | 1971g | --- | --- |
05.08.2015 | 1777g | 1715g | 62g |
06.08.2015 | 1666g | --- | --- |
dokumentacja fotograficzna
zagotowanie nr. 1
zagotowanie nr. 2
zagotowanie nr. 3
zagotowanie nr. 4
zagotowanie nr. 5
zagotowanie nr. 6
zagotowanie nr. 7
zagotowanie nr. 8
---
p o d s u m o w a n i e
- Pomimo zakończenia eksperymentu przed czasem, wynik doświadczenia można uznać za zadawalający.
0 komentarze :