Składniki :
400g dobrej jakości śmietany 36% lub 42%
szczypta soli (opcjonalnie)
Przygotowanie :
- Śmietanę ze szczyptą soli umieścić w wąskim i wysokim pojemniku lub głębokiej misce. Na wysokich obrotach zaczynać ubijać śmietanę, najlepiej ruchem góra-dół.
- Mniej więcej po 7 minutach ubita śmietana nabierze konsystencji kremu, 10 minutach zaczną tworzyć się grudki, a po 15 minutach masło całkowicie powinno oddzielić się od maślanki. W zależności od jakości śmietany, czas może się wydłużyć do 25 minut.
- Masło odcedzić na sitku i zagnieść w kulkę. Przełożyć do miski z bardzo zimną wodą i ugniatać przez chwilę jak ciasto - dzięki temu wypłuczemy resztki maślanki.
- Przełożyć na folię aluminiową, zawinąć, uformować na kształt osełki i przechowywać w lodówce.
0 komentarze :