masło - ze słodkiej śmietany

By | 01:26 Leave a Comment

Składniki :

400g dobrej jakości śmietany 36% lub 42%
szczypta soli (opcjonalnie)


Przygotowanie :

  1. Śmietanę ze szczyptą soli umieścić w wąskim i wysokim pojemniku lub głębokiej misce. Na wysokich obrotach zaczynać ubijać śmietanę, najlepiej ruchem góra-dół.
  2. Mniej więcej po 7 minutach ubita śmietana nabierze konsystencji kremu, 10 minutach zaczną tworzyć się grudki, a po 15 minutach masło całkowicie powinno oddzielić się od maślanki. W zależności od jakości śmietany, czas może się wydłużyć do 25 minut.
  3. Masło odcedzić na sitku i zagnieść w kulkę. Przełożyć do miski z bardzo zimną wodą i ugniatać przez chwilę jak ciasto - dzięki temu wypłuczemy resztki maślanki.
  4. Przełożyć na folię aluminiową, zawinąć, uformować na kształt osełki i przechowywać w lodówce.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :