omlet - serowy, Topfenschmarrn

By | 22:23 Leave a Comment

Składniki :

2 spore jajka
szczypta soli
30g cukru
łyżeczka ekstraktu wanilii
120g mleka
80g mąki pszennej
25g rodzynek sułtańskich
30g dobrego rumu


Przygotowanie :

  1. Rodzynki namoczyć w rumie przez ok 20 minut. Można je lekko podgrzać, wówczas szybciej nasiąkną alkoholem.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na puszysty kogel mogel, wlać mleko i wymieszać dokładnie. Dodać partiami przesianą mąkę - ciasto winno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodać do ciasta rodzynki odsączone z rumu, zamieszać. Wmieszać delikatnie łyżką pianę z białek. Ciasto będzie puszyste i dość gęste.
  4. Patelnię posmarować tłuszczem, wylać połowę ciasta, rozprowadzić je równomiernie i podsmażać kilka minut, aż będzie złote od spodu, a następnie przewrócić i dosmażyć z drugiej strony.
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :