Składniki :
100g mąki pszennej
50g mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego
1 duże jajko
3/4 szklanki zsiadłego mleka
Przygotowanie :
- Do dużej miski przesiać wszystkie mąki, dodać sodę oczyszczoną i cukier, dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać jajko , a następnie zsiadłe mleko. Wymieszać ostatni raz do połączenia składników i odstawić na bok na 15 minut.
- Na małej patelni rozgrzać olej na średnio wysokim ogniu. Powinno być go tyle, żeby po wlaniu ciasta było ono prawie całe pokryte olejem. Małą chochelką wlewać ciasto partiami na patelnię i smażyć około 1 minuty. Przewrócić i smażyć kolejną minutę. Odsączyć na ręczniku papierowym.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
0 komentarze :