racuchy - kukurydziane, na zsiadłym mleku

By | 22:44 Leave a Comment

Składniki :

100g mąki pszennej
50g mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego
1 duże jajko
3/4 szklanki zsiadłego mleka


Przygotowanie :

  1. Do dużej miski przesiać wszystkie mąki, dodać sodę oczyszczoną i cukier, dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać jajko , a następnie zsiadłe mleko. Wymieszać ostatni raz do połączenia składników i odstawić na bok na 15 minut.
  2. Na małej patelni rozgrzać olej na średnio wysokim ogniu. Powinno być go tyle, żeby po wlaniu ciasta było ono prawie całe pokryte olejem. Małą chochelką wlewać ciasto partiami na patelnię i smażyć około 1 minuty. Przewrócić i smażyć kolejną minutę. Odsączyć na ręczniku papierowym.
  3. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :