Składniki :
500 g ziemniaków (waga po obraniu)
1 duża cebula lub 2 średniej wielkości, obrane i posiekane w kostkę
250 g kiszonej kapusty
1 liść laurowy
150 g jogurtu naturalnego (u mnie 2,5 %)
100 ml mleka
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
60 g startego sera do posypania wierzchu zapiekanki
Ziemniaki pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. W garnku zagotować osoloną wodą, na wrzątek wrzucić plastry ziemniaków, pogotować przez około 7 minut. Odcedzić na sicie i lekko przestudzić.
Kapustę posiekać w mniejsze kawałki (jeśli jest bardzo kwaśna można ją lekko przepłukać i odcisnąć).
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć przez 3-4 minuty. Dodać kapustę, liść laurowy, smażyć dalej przez 5-7 minut. Wyjąć liść i wyrzucić. Na tym etapie można doprawić kapustę ulubionymi ziołami, np. suszonym majerankiem lub kminkiem.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Ułożyć warstwę plasterków ziemniaków, następnie wyłożyć na nią połowę kapusty z cebulą, położyć drugą warstwę ziemniaków, na nią resztę kapusty i przykryć pozostałymi ziemniakami.
Mleko, jogurt i jajo połączyć przy pomocy trzepaczki. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Do sosu można też dodać ulubione świeże lub suszone zioła (np. tymianek). Powstałym solem zalać zapiekankę.
Wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-45 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tartym serem.
Jak sprawdzić czy zapiekanka jest już gotowa? Wystarczy wbić w nią czubek ostrego noża. Jeśli wbija się bez większych przeszkód, ziemniaki są już miękkie.
Upieczoną zapiekankę odstawić na 5 minut i podzielić na porcje. Zapiekankę można podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa.
0 komentarze :