Składniki :
1 średni kalafior
1 udko kurczaka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
3 średnie marchewki
1 mała pietruszka
1/4 selera
1/2 pora ( zielona część)
1/2 pęczka koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki śmietany 18%
3 liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz
Marchewkę pokroić w talarki, pietruszkę, seler i cebulę w małą kostkę natomiast ziemniaki w odrobinę większą. Kalafior podzielić na różyczki.
Zalać udko wodą ( około 1,5l). Zagotować i usunąć szumowiny. Dodać czosnek ziele angielskie i liść laurowy.
Następnie dodać włoszczyznę i gotować do miękkości. Po około 10 min wrzucić ziemniaki, a po następnych 10 kalafiora.
Do osobnego naczynia odlać odrobinę zupy i wymieszać ją ze śmietaną, następnie z powrotem wlać całość do garnka i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i koperek.
0 komentarze :