Etapy przygotowania makaronu domowego :
- Mąkę pszenną (typ 650/semolinę) przesiać na stolnicę, wodę podgrzać do temp. 40-50C, jajka, olej, dodatki smakowe wyjąć, aby nabrały temp. pokojowej.
- Jajka roztrzepać z wodą, olejem i solą.
- Miksturę jajeczną wlać do mąki, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto w konsystencji ma być odrobinę ściślejsze, niż ciasto na pierogi. Dobrze wyrobione ciasto w przekroju nie ma smug po mące.
- Ciasto makaronowe szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 30 min, aby odpoczęło.
- Ciasto podzielić na części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek. W czasie rozwałkowywania części ciasta nie wolno dopuścić do przesuszenia pozostałych części.
- Rozwałkowane placki pozostawiamy do podsuszenia na ściereczce na ok. 1-2 godziny.
- Podsuszone płaty kroimy wg. zapotrzebowania.
- Tak przygotowany makaron wykorzystujemy od razu albo pozostawiamy na oprószonym mąką blacie do wyschnięcia na ok. 12h.
zobacz także :
0 komentarze :