Ciasto piernikowe :
540 g mąki
500 ml kefiru
440 g cukru
2 jajka
250 ml oleju rzepakowego
1 opakowanie przyprawy do piernika
4 łyżki miodu lejącego
3 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem grysikowy :
500 ml mleka
12 łyżeczek grysiku błyskawicznego (inaczej błyskawiczna kasza manna)
220 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 kostki masła
Dodatkowo :
1 słoiczek powidła śliwkowego lub konfitury jabłkowej
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
Przygotowanie :
- Ciasto : jajka ubić z cukrem. Dodać kefir. Ubijać przez krótką chwilę. Następnie dodać mąkę. Ubijając wlewać olej. Kolejno dodawać miód, przyprawę i sodę oczyszczoną. Na niskich obrotach miksera ubijać do połączenia się składników.
- Ciasto podzielić na 4 porcje.
- Formę prostokątną o średnicy 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać pierwszą porcje ciasta. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec ok 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.
- Powtórzyć czynność z pozostałymi porcjami ciasta.
- Krem grysikowy : grysik wsypać do zimnego mleka, następnie doprowadzić do wrzenia. Do gotującego dodać cukier i cukier waniliowy.
- Mieszać od czasu do czasu, uważając by krem się nie przypalił od spodu, doprowadzić do otrzymania konsystencji gęstego budyniu. Odstawić do ostygnięcia.
- Wystudzony krem utrzeć z masłem.
- Pierwszy blat ciasta posmarować 1/3 konfitury, następnie nałożyć 1/3 kremu grysikowego. Powtórzyć czynność jeszcze dwa razy. Przykryć ostatnim blatem ciasta.
- Czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka na małej mocy palnika. Gotową polać ciasto.
0 komentarze :