bułeczki - na maślance, trójkątne

By | 12:29 Leave a Comment

Składniki :

500g mąki pszennej
160g maślanki
160g mleka
12 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli


Przygotowanie :

  1. W misce połączyć mąkę z solą, zrobić dołek.
  2. W drugiej misce wymieszać letnią maślankę, letnie mleko, drożdże i cukier i wlać do dołka w mące. Zostawić na 20 minut.
  3. Dodać jajko i wyrobić ciasto ręcznie przez ok. 12 minut. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić, aż podwoi objętość (ok. 1 h).
  4. Na lekko posypanym mąką blacie, rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy ok 35 cm. i podzielić omączonym nożem na 12 trójkątnych bułek.
  5. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut.
  6. Posmarować odrobiną maślanki i posypać ulubionymi ziarnami.

Piec w 180°C przez ok. 15 - 20 minut do zarumienienia.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :