Składniki :
500g mąki pszennej
160g maślanki
160g mleka
12 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie :
- W misce połączyć mąkę z solą, zrobić dołek.
- W drugiej misce wymieszać letnią maślankę, letnie mleko, drożdże i cukier i wlać do dołka w mące. Zostawić na 20 minut.
- Dodać jajko i wyrobić ciasto ręcznie przez ok. 12 minut. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić, aż podwoi objętość (ok. 1 h).
- Na lekko posypanym mąką blacie, rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy ok 35 cm. i podzielić omączonym nożem na 12 trójkątnych bułek.
- Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut.
- Posmarować odrobiną maślanki i posypać ulubionymi ziarnami.
Piec w 180°C przez ok. 15 - 20 minut do zarumienienia.
0 komentarze :