Składniki :
250g mąki pszennej
250g zmielonego sera białego
250g masła, zimnego
sól
3 - 4 jabłka
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie :
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.
- Mąkę wyrobić masłem, dodać ser biały, wymieszać do połączenia składników. Schłodzić w lodówce, min. 60 minut.
- Rozwałkować trzy razy, za każdym razem składając ciasto jak list i schładzać w lodówce 15 min. Po skończonym wałkowaniu schłodzić w lodówce, aby masło wzmocniło swoją strukturę.
- Po upływie wskazanego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na ok 5 mm i wykroić szklanką kółka jak na pierogi. Na każde kółko nałożyć kawałek jabłka, złożyć na pół i skleić w rogach.
- Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Na nią powykładać ciastka, zachowując nieduże odstępy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 25 - 30 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce.
- Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
0 komentarze :