Składniki :
550 g mąki pszennej luksusowej
125 ml soku ananasowego
125 ml mleczka kokosowego
2 jajka
50 g roztopionego masła
7 g drożdży suchych instant
100 g cukru
1 łyżeczka soli
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, następnie oddać jajka, sok i mleczko kokosowe. Składniki wymieszać ze sobą do połączenia i rozpocząć zagniatanie, dodając w międzyczasie masło. Ciasto zagniatać aż będzie gładkie i elastyczne. W trakcie zagniatania można dodać odrobinę więcej mąki, jeśli ciasto za bardzo się klei.
Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1- 1.5 godziny do wyrastania- ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść przez chwilę, następnie podzielić na 10 równych bułeczek i uformować kulki. Bułeczki włożyć albo do formy do pieczenia, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia albo do osobnych foremek. Tak przygotowane bułeczki odstawić na ok 20- 30 minut do napuszenia.
W międzyczasie nastawić piekarnik n 180 stopni- grzanie góra- dół.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleczka kokosowego i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut aż będą rumiane. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
0 komentarze :