Składniki :
170g mąki pszennej
1 średni ziemniak, obrany (około 100 g)
1 łyżeczka drożdży instant
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
opcjonalnie: łyżka posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki letniego mleka
sól, pieprz
Składniki :
- Ziemniaka ugotować w lekko osolonej wodzie i wycisnąć przez praskę lub zmielić, a następnie wymieszać w misce z mąką, drożdżami, cukrem, szczyptą soli i pieprzu, oliwą i opcjonalnie natką.
- Dolewać stopniowo mleko i zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić.
- Wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni C.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany maka blat i rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm, a następnie przełożyć na posypaną mąką blachę.
0 komentarze :