Składniki :
300g mąki pszennej
7g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
500g mleka
50g masła
2 jajka
Przygotowanie :
- Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać.
- W garnku na małym ogniu lekko podgrzać mleko i mieszając rózgą rozpuścić w nim masło. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Zawartość garnka pomału wlać do miski z suchymi składnikami, jednocześnie mieszając do uzyskania jednorodnej masy.
- Przygotowane ciasto odstawić pod przykryciem na minimum 1 godzinę (maks. 2 godziny) - po tym czasie powinno mieć charakterystyczne pęcherze na powierzchni.
- Odstane ciasto wymieszać i wykładać na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Piec na rumiano.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
0 komentarze :