Składniki :
4 plastry szynki
2 jajka
1 łyżeczka masła
Przygotowanie :
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć szynkę tak, żeby nie zachodziła na siebie i smażyć na średnim płomieniu na rumiano z jednej strony, a następnie odwrócić, ułożyć po dwa plasterki na sobie tak, żeby smażył się tylko jeden z dwóch plastrów.
- Zrumienione plastry zamienić miejscami tak, żeby na spodzie były te niezrumienione i wbić na nie jajka. Stukać w jajko nożem, żeby nieznacznie pękło, kciukami rozwierać skorupkę i wylać delikatnie zawartość na szynkę. Należy wylewać ostrożnie i tuż nad patelnią, żeby nie pękło żółtko. Smażyć na małym płomieniu, aż do ścięcia się białka.
- Przełożyć ostrożnie na talerz za pomocą szerokiej łopatki.
0 komentarze :