jajka sadzone - na szynce

By | 01:22 Leave a Comment

Składniki :

4 plastry szynki
2 jajka
1 łyżeczka masła


Przygotowanie :

  1. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć szynkę tak, żeby nie zachodziła na siebie i smażyć na średnim płomieniu na rumiano z jednej strony, a następnie odwrócić, ułożyć po dwa plasterki na sobie tak, żeby smażył się tylko jeden z dwóch plastrów.
  2. Zrumienione plastry zamienić miejscami tak, żeby na spodzie były te niezrumienione i wbić na nie jajka. Stukać w jajko nożem, żeby nieznacznie pękło, kciukami rozwierać skorupkę i wylać delikatnie zawartość na szynkę. Należy wylewać ostrożnie i tuż nad patelnią, żeby nie pękło żółtko. Smażyć na małym płomieniu, aż do ścięcia się białka.
  3. Przełożyć ostrożnie na talerz za pomocą szerokiej łopatki.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :