kasza manna - kostka do zupy

By | 03:30 Leave a Comment

Składniki :

0,5 szklanki kaszy manny
1 łyżka masła
1,5 szklanki wody
sól
natka pietruszki lub koperku

Przygotowanie :

Kaszę mannę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody.

Zagotować wodę z solą i masłem, do wrzątku dodać nawilżoną kaszę mannę. Gotować na wolnym ogniu mieszając ok. 5 minut. Dodać posiekaną drobno natkę lub koperek i dokładnie wymieszać.

Prostokątny płaski półmisek zwilżyć wodą lub posmarować nieco oliwą i zmoczonym nożem lub silikonową łopatką rozsmarować kaszę mannę na grubość ok. 1-1,5 cm. Łatwiej jest rozsmarować kaszę mokrą łopatką, wtedy nie przywiera, to samo dotyczy naczynia - gdy jest posmarowane, ostudzona i pokrojona manna łatwo się wyjmuje.

Zostawić do ostygnięcia, następne pokroić w kostkę.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :