Składniki :
0,5 szklanki kaszy manny |
1 łyżka masła |
1,5 szklanki wody |
sól |
natka pietruszki lub koperku |
Przygotowanie :
Kaszę mannę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody.
Zagotować wodę z solą i masłem, do wrzątku dodać nawilżoną kaszę mannę. Gotować na wolnym ogniu mieszając ok. 5 minut. Dodać posiekaną drobno natkę lub koperek i dokładnie wymieszać.
Prostokątny płaski półmisek zwilżyć wodą lub posmarować nieco oliwą i zmoczonym nożem lub silikonową łopatką rozsmarować kaszę mannę na grubość ok. 1-1,5 cm. Łatwiej jest rozsmarować kaszę mokrą łopatką, wtedy nie przywiera, to samo dotyczy naczynia - gdy jest posmarowane, ostudzona i pokrojona manna łatwo się wyjmuje.
Zostawić do ostygnięcia, następne pokroić w kostkę.
0 komentarze :