Składniki :
1 kurczak
0,5 l piwa
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki chili
1 łyżeczka sosu piri – piri
opcjonalnie: majeranek, tymianek – ja tym razem nie dawałam
Przygotowanie :
- Kurczaka umyć, dobrze wyczyścić w środku, odciąć szyjkę, osuszyć papierowym ręcznikiem.
- W miseczce przygotować marynatę: olej wymieszać z wodą, dodać sos piri-piri, sól, pieprz, paprykę, chili i jeśli mamy ochotę to majeranek czy tymianek. Tak przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka z zewnątrz i wewnątrz.
- Natartego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki, żeby przeszedł przyprawami.
- Butelkę z piwem (zamkniętą) włożyć na noc do wody, aby wszystkie naklejki ładnie zeszły – potem taką butelkę można sobie zostawić, żeby następnym razem nie trzeba się męczyć z nalepkami i tylko przelewać do niej piwo.
- Butelkę z piwem otworzyć, odlać ¾ szklanki a do butelki z piwem dolać wody (powinna być pełna). Na butelkę wsadzić kurczaka (szyjka butelki powinna wyjść w miejscu, gdzie kiedyś kurczak posiadał głowę), nitką związać pałki (żeby się nie rozjeżdżały).
- Skrzydełka otulić niewielkimi kawałkami foli aluminiowej, bo one pieką się szybko i trzeba je ochronić przed spaleniem.
- Tak przygotowanego kurczaka wstawić do blaszki albo naczynia żaroodpornego, wlać trochę ciepłej wody a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem albo do 180 stopni bez termoobiegu.
- Długość pieczenia zależy od wagi naszego ptaka - przyjmuje się, że na każdy kilogram mięsa godzina pieczenia jest w sam raz - tyle min ile waży kurczak + 10 min.
- W trakcie pieczenia polewać kurczaka piwem, które zostało wcześniej odlane, ok. 4 razy. Folię aluminiową zdjąć ze skrzydełek mniej więcej pół godziny przed końcem pieczenia.
0 komentarze :