Składniki :
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub dyniowego mixu
1 1/4 szklanki puree z dyni
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
85 g masła lub margaryny
1/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 łyżeczki soli
Przygotowanie :
- Do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, przyprawami do piernika oraz solą.
- W oddzielnym naczyniu mieszamy puree z dyni oraz jogurt. W kolejnej miseczce miksujemy masło, następnie dodajemy łyżkę oleju oraz cukier. Miksujemy około 3-4 minut. Na koniec mieszamy z pozostałym olejem oraz dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Dodajemy ekstrakt z wanilii i chwilę mieszamy.
- Do masła dodajemy w trzech partiach suche składniki naprzemiennie z miksturą jogurtowo-dyniową, mieszając dużą łyżką tylko do połączenia.
- Duże papilotki wkładamy do formy na muffinki i napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 205 C przez 15-20 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu muffinki studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 10 min.
- Ozdabiamy muffinki lukrem.
0 komentarze :