Składniki :
2 szklanki mleka
1 szklanka mąki
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki stopionego masła, przestudzonego
szczypta soli
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy przesianą mąkę i cukier, sól, masło. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Ciasto będzie rzadkie, takie jak na cienkie naleśniki smażone na patelni.
Dno dużej blachy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto.
Pieczemy przez 20-30 minut w temp. 220 stopni (bez termoobiegu). Mi zajęło to około 28 minut.
W trakcie pieczenia ciasto zacznie się unosić (u mnie zazwyczaj pojawiają się sporej wielkości górki), po wyjęciu z piekarnika opadnie. Brzegi naleśnika mocno się przypiekają, jednak nie smakują spalenizną.
Stopień wypieczenia pannukakku sprawdzam nożem, nacinam ciasto i jeśli jest zwarte (jednak nie suche, będzie ono w środku wilgotne) i nic z niego nie wypływa, jest już gotowe.
Pannukakku podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem bitej śmietany, dżemu, owoców lub cukru pudru.
0 komentarze :