pierniczki - drożdżowe, jak z Kopernika

By | 23:25 Leave a Comment

Składniki :

2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
czubata łyżka miodu
1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2,5 dag drożdży
50 g miękkiego masła


Przygotowanie :

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.
  2. Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie.
  3. Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone).
  4. piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :