Spód do pizzy :
2 pizze o średnicy 30cm
300g mąki pszennej
3g soli
5g cukru
93g mleka
93g ciepłej wody
15g świeżych drożdży
40g oliwy z oliwek
Dodatkowo :
ananas w puszce
200g szynki
sos pomidorowy
200g sera żółtego typu Ementaler
groszek konserwowy (opcjonalnie)
suszone oregano
suszona bazylia
- Spód do pizzy : do miski wsypać mąkę, sól i cukier. W szklance połączyć mleko z ciepłą wodą, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać mieszankę do miski z mąką, lekko wymieszać, a następnie wlać oliwę.
- Szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, można podsypać mąki, jeśli zbyt twarde można dolać odrobinę wody lub oliwy.
- Ciasto uformować w kulę, posmarować oliwą, włożyć do miski i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.
- Wyrośnięte ciasto powtórnie, krótko zagnieść i podzielić na dwie części.
- Każdą z części posmarować sosem pomidorowym. Posypać oregano i bazylią. Nałożyć plastry szynki, plastry lub pokrojonego w kostkę ananasa, groszek konserwowy i posypać startym serem.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 17min. w temperaturze 220st.C.
0 komentarze :