Składniki :
170g mąki tortowej
2 jajka
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka (najlepiej lekko kwaśne)
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie :
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miseczki.
- Białka oddzielić od żółtek i zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do żółtek dodać mleko, olej, przesiane suche składniki i wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć.
- Jabłka obrać, pokroić w krążki i delikatnie obtoczyć w cieście.
- Na rozgrzanym tłuszczu smażyć placuszki na rumiano. Usmażone układać na bibułce i odsączać z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać oprószone cukrem pudrem.
0 komentarze :