przetwory - dżem śliwkowy, z pomarańczą

By | 14:19 Leave a Comment

Składniki :

1 kg śliwek węgierek
pół szklanki wody
skórka otarta i sok z 1 dużej pomarańczy
250 g cukru


Przygotowanie :

  1. Śliwki odpestkować. Umieścić w szerokim garnku. Dodać wodę oraz otartą skórkę i sok z jednej pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, następnie gotować około 15 minut lub do miękkości śliwek. Odkryć, przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek i z powrotem przelać do garnka.
  2. Do puree śliwkowego dodać cukier. Gotować, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, do zredukowania wody w puree śliwkowym przynajmniej o połowę. Gotowanie najlepiej rozłożyć na dwa dni.
  3. Jak sprawdzić, czy powidła są gotowe? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorących powideł. Jeśli po około 1 minucie na ich powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.
  4. Do słoików przelać wrzący dżem, dobrze zakręcić. Odstawić. Pasteryzować.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :