Składniki :
1 kg pigwy
woda
½ szklanki cukru na każdą szklankę soku
Przygotowanie :
- Owoce pigwy dokładnie umyć, pokroić na drobne kawałki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi.
- Rozdrobioną pigwę włożyć do garnka, nalać tyle wody, żeby zakryła owoce, gotować przez około 40 minut na średnim ogniu, owoce powinny się w tym czasie rozgotować.
- Przecedzić przez sito wyłożone ściereczką lub gęstą gazą, dokładnie wycisnąć owoce, będzie wypływał gęsty klejący syrop, zrobić to najmocniej jak się da.
- Odmierzyć uzyskany sok, na każdą szklankę (250 ml) dodać ½ szklanki cukru.
- Garnek z sokiem i odmierzonym cukrem postawić na ogniu, gotować na średnim ogniu około 2 godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji - po godzinie gotowania możemy przeprowadzać "test talerzykowy", czyli należy wylać kroplę gotowanej galaretki na talerzyk poczekać chwilkę - kropla galaretki powinna szybko stężeć, jeśli kropla rozlewa się galaretkę należy gotować dłużej.
- Kiedy uzyskamy już odpowiednią konsystencję szybko przelewamy galaretkę do wcześniej umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
0 komentarze :