przetwory - galaretka z pigwy

By | 02:36 Leave a Comment

Składniki :

1 kg pigwy
woda
½ szklanki cukru na każdą szklankę soku


Przygotowanie :

  1. Owoce pigwy dokładnie umyć, pokroić na drobne kawałki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi.
  2. Rozdrobioną pigwę włożyć do garnka, nalać tyle wody, żeby zakryła owoce, gotować przez około 40 minut na średnim ogniu, owoce powinny się w tym czasie rozgotować.
  3. Przecedzić przez sito wyłożone ściereczką lub gęstą gazą, dokładnie wycisnąć owoce, będzie wypływał gęsty klejący syrop, zrobić to najmocniej jak się da.
  4. Odmierzyć uzyskany sok, na każdą szklankę (250 ml) dodać ½ szklanki cukru.
  5. Garnek z sokiem i odmierzonym cukrem postawić na ogniu, gotować na średnim ogniu około 2 godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji - po godzinie gotowania możemy przeprowadzać "test talerzykowy", czyli należy wylać kroplę gotowanej galaretki na talerzyk poczekać chwilkę - kropla galaretki powinna szybko stężeć, jeśli kropla rozlewa się galaretkę należy gotować dłużej.
  6. Kiedy uzyskamy już odpowiednią konsystencję szybko przelewamy galaretkę do wcześniej umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :