Składniki :
3kg śliwek
1kg cukru
100g gorzkiej czekolady 90%
Przygotowanie :
- Śliwki umyć, pokroić na pół, usunąć pestki.
- Przełożyć do garnka z grubym dnem i gotować do momentu całkowitego rozgotowania. Zestawić z ognia, odstawić do ostygnięcia.
- Następnego dnia powtórzyć cały proces, pamiętając o częstym mieszaniu, aby powidła nie przywarły do dna garnka. Wystarczy 30 minut gotowania.
- Trzeciego dnia dosypać cukier, gotować do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dołożyć połamaną w kostki czekoladę. Wymieszać dokładnie do połączenia się składników. Ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są śliwki i jak słodkie powidła lubimy.
- Gorące powidła przełożyć do przygotowanych słoiczków, zakręcić i odstawić dnem do góry do ostygnięcia.
0 komentarze :