Składniki :
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego majeranku
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta mielonego czarnego pieprzu
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 pomarańcza
Mięso zgrubnie obkroić z największych przerostów tłuszczu i pokroić na około 5 cm kawałki. Włożyć do dużego garnka, posypać przyprawami (solą, kminem rzymskim, oregano, majerankiem, ostrą papryką, pieprzem). Dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę.
Pomarańczę dokładnie wyszorować zmywakiem, przekroić na pół i wycisnąć sok, dodać wszystko (sok i skórkę) do garnka. Ustawić garnek na gazie, wlać szklankę (250 ml) wody, doprowadzić do wrzenia. Przykryć i wstawić na 2 godziny do rozgrzanego do 150° C piekarnika.
Wyjąć garnek z piekarnika, mięso wyłożyć na talerz i rozdrobnić je widelcem na nieco mniejsze (ale niezbyt małe) cząstki. Łyżką cedzakową wyłowić z garnka wszystkie pozostałości po pieczeniu tak aby w garnku został sam płyn. Garnek z płynem wstawić na gaz i na dużym ogniu (bez przykrycia) gotować przez około 10 minut aby odparować sos.
Cząstki mięsa włożyć do zredukowanego sosu, delikatnie wymieszać. Na koniec delikatnie zrumienić mięso, można to zrobić na dwa sposoby: krótko podsmażyć na większym ogniu na dużej patelni lub opiec rozłożone na blaszce pod grillem w piekarniku (ok. 5 minut). Tak przygotowane mięso jest gotowe do użycia.
0 komentarze :